• BIST 8039.18
  • Altın 1680.862
  • Dolar 27.1357
  • Euro 28.8574
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 15 °C

BELDELER İPTAL EDİLİYOR

BELDELER İPTAL EDİLİYOR
Belediyelere yakın olan beldeler, merkeze bağlanacak...
Muğla’nın turistik ilçelerinden Bodrum ve Marmaris’teki belde belediyelerin ilçe merkezine yakın olanları İlçe belediyesine bağlanacak. İl yerel seçime kadar gerekli prosedürler hazırlanırken, Muğla’da Bodrum ve Marmaris’ten sonra Fethiye ve Milas ilçelerinde de aynı düzenleme yapılacak.
Marmaris ve Bodrum’da, belediyelerin birbiri ile iç içe olmaları sonucu belediyecilik hizmetlerinin önemli ölçüde aksamasından, kıt kaynakların yerinde ve doğru değerlendirilememesi yanında imar kargaşasından yakınıldığını belirten Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, “Bu konu kamuoyunda çok tartışıldı. Sorunun çözümü birbirine yakın beldelerin ilçe yönetimi ile bütünleşmesinden geçiyor. Ancak çözüm noktasında sıkıntılar vardı. Küçük beldelerin birleştirilebilmesi için yasa gerekiyordu. Bu anlamda 5393 sayılı Belediye Yasası, 1580 sayılı eski yasaya göre oldukça önemli değişiklikleri gündeme getirdi. Yeni yasada yapılan değişiklikle küçük belediyelerin kapatılması ve birleştirilmesine yönelik düzenlemeler getirildi. Yani Bodrum ve Marmaris’teki sorunun çözümü için yeni bir yasaya gerek kalmadı” dedi.

5393 sayılı Belediye Yasasının 11. Maddesi’nde özetle, “İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerin sınırları çevresindeki 5 km’lik alan içinde bulunan köy ve küçük belediyelerin tüzel kişiliklerinin ‘genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine müşterek kararname ile’ kaldırılması” denildiğine işaret eden Vali Altıparmak, “Bu yasal dayanaktan yola çıkarak Marmaris ve Bodrum’daki belediye başkanları ile görüştük. Birleşmeye karşı olan yok. Gerekli dosyayı hazırladık. Bu günlerde İçişleri Bakanlığı’na sunulacak. Bakanlık, Danıştay ile görüşerek Muğla Valiliği’nin teklifini kararnameye dönüştürecek. Kararnamenin resmi gazetede yayınlanması ile birlikte söz konusu beldelerdeki belediye yönetimleri son bulacak. Personel, ekipman ve taşınmazları ilçe belediyesine devredilecek. Benzer çalışma Fethiye için de yapılıyor. Milas’ta da Milas ile Beçin’in birleşmesi söz konusu” dedi.

YASA NE DİYOR?
Yeni 5393 sayılı Belediye Yasası’nın 11. Maddesine göre; il ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerin sınırları çevresindeki 5 km’lik alan içinde bulunan köy ve küçük belediyelerin tüzel kişiliklerinin “genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine müşterek kararname ile” kaldırılması düzenleniyor. Yapılan düzenlemede, tüzel kişiliği kaldırılan köy ya da belediyenin ve bu yerleşmelerde yaşayanların görüşlerinin alınması öngörülmüyor.

UYGULANAN YERLER
Yeni yasal düzenlemeye dayanılarak, İçişleri Bakanlığı tarafından teklif edilen, Danıştay tarafından uygun görülen ve İçişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve müşterek kararname olarak resmi gazetede yayımlanan kararlardan ilk ikisi 19 Haziran 2006 tarihli.

Bu kararlara göre ilk olarak; “Kırıkkale ili merkez ilçeye bağlı Hacılar, Ahılı, Çullu, Aşağımahmutlar ve Hasandede belediyelerinin tüzel kişiliklerinin feshedilerek Kırıkkale Belediyesi sınırları içine katılması” düzenlenirken, diğer yandan “Kütahya ili merkez ilçeye bağlı Ağaçköy, Çalca, Yeni Bosna, Siner, Alayunt, İkiyüzük, Zığra, Perli, Kırkıllı, İnköy, Parmakören, Bölcek, Dumlupınar, Kirazpınar, Güveçci, Okçu, Sofu, Aydoğdu ve Kumarı köylerinin tüzel kişiliklerinin feshedilerek Kütahya Belediyesi sınırları içine katılması” düzenleniyor. 4 Temmuz 2006 tarihinde yapılan benzer bir düzenleme ile de “Balıkesir ili Sındırgı ilçesine bağlı Kocakonak köyünün tüzel kişiliğinin kaldırılarak Sındırgı Belediyesi sınırları içine katılması” öngörülüyor.

Bu arada, Denizli ili merkez ilçeye bağlı Akkale, Bereketli, Gümüşler, Kayhan, Kınıklı, Servergazi, Hallaçlar, Üçler, Korucuk, Bağbaşı, Başkarcı, Gökpınar ve Göveçlik belediyeleri ile Bozburun, Eskihisar, Goncalı, Hisar, Kadılar, Karakurt, Saruhan, Şirinköy, Güzelköy (Yiğenağa) ve Karakova köylerinin tüzel kişiliklerinin feshedilerek Denizli Belediyesi sınırları içine katılması” düzenleniyor. Denizli’de 13 belediye ve 10 köy kapatılarak ilk yerel seçimlerde Denizli Belediyesi’ne katılıyor. Kapatılan belediyelerin başkanlarından biri CHP’li, ikisi MHP’li, biri DYP’li, biri ANAP’lı, biri bağımsız, yedisi ise AK Parti’li. Önümüzdeki günlerde, bu madde uyarınca yapılacak pek çok yeni sınır genişletmesi ve belediye kapatma kararının müşterek kararnameye dönüşmesi bekleniyor.

Öte yandan, yerel yönetim çevrelerinde haklı gerekçelere dayanarak yapılan düzenlemelerin yanı sıra, bazı kentlerde farklı gerekçelerle, yerel politik çekişmeler, kentsel toprak rantı hevesleri ve yeni gelir kaynakları düşleriyle bu yetkinin kullanılmak istenmesinin de olasılık olduğu öne sürülüyor. O nedenle, her alınan kararın özellikle Danıştay tarafından iyi incelenmesi, yasada var olan tanımlamaya uygun teknik ve bilimsel dayanaklarının iyi araştırılması gerektiği ifade ediliyor.

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.