Yakın tarihimizde yaşanan Dersim Sürgünlerini konu alan “Zer” adlı filmin bazı sahneleri Uşak Tren Garı’nda çekildi. Yönetmen Kazım Öz, uzun metrajlı filmin Kültür Bakanlığı’ndan yapım desteği aldığını açıkladı. Tarihi Uşak Tren Garı, film yapımcı ve yönetmenlerinin gözdesi olmaya devam ediyor. 1938 yılında yaşanan yakın tarihimizin en dramatik olayalarından birisi olan Dersim İsyanından sonra yaşanan sürgün olaylarını anlatan Zer filminin gece istasyon ve tren çekimleri Uşak’ta yapıldı.
YAKLAŞIK 60 KADAR UŞAKLI FİGÜRANIN ROL ALDIĞI FİLMİN BAŞROL OYUNCULARININ
İSİMLERİ GİZLİ TUTULUYOR...
Yaklaşık 60 kadar Uşaklı figüranın rol aldığı filmin Uşak çekimleri 7 saat kadar sürdü. Zer filminin başrol oyuncularının gizli tutulduğu çekimde rol alan Uşaklı figüranlar, çekim süresi boyunca çok keyifli saatler yaşadıklarını söylediler. Daha önce Fotoğraf, Uzak, Son Mevsim: Şavaklar, Fırtına ve Bir Varmış Bir Yokmuş filmlerine imza atan yönetmen ve senarist Kazım Öz'ün altıncı uzun metrajlı filmi olan yapım hem Köprüde Buluşmalarda hem de Kültür Bakanlığı'ndan yapım desteği alan bir proje. Zer kelimesinin Kürtçede sarı ve ciğer manalarında kullanıldığını belirten Yönetmen ve senaryo yazarı Kazım Öz, filmin 2015 yılı Mayıs ayı gibi sinemaseverlerin beğenisine sunulacağını açıkladı.
FİLM, AMERİKA’DA TAHSİL GÖREN DERSİM SÜRGÜNÜ BİR DELİKANLININ ÜLKESİNE
GELEREK GEÇMİŞİ ARAŞTIRMASI İLE OLUŞTU
Film, Amerika’da tahsil gören Dersim sürgünü bir delikanlının ülkesine gelerek geçmişini araştırması üzerine kurulduğu öğrenildi. Yıllar önce vefat eden babaanesinin çocukken kendisine anlattığı öykülerden yola çıkan genç adam, Dersim’den sürgün geldikleri Afyon’dan araştırmaya başlar. Filmde hiç görünmeyen babaannenin tüm ailesi Dersim İsyanı sırasında öldürülmüş, kendisi de rütbeli bir subaya evlatlık verilmiştir. Dersim’i ve ailesini hiç unutmayan babaanne bu yaşadığı olayları küçük yaştaki torunun anlatır. Torun ABD’den gelerek babaannesinin anlattıklarını hayal eder. Geriye dönüş olarak süren film, torunun Dersim’e kadar uzanan yolculuğunu anlatır.
UŞAK TREN GARI, YÖNETMENLERİN BEĞENDİĞİ DOĞAL BİR FİLM PLATOSU
Filmin senaryosunu da kendi yazan Yönetmen Kazım Öz, kendisinin de Tunceli (Dersim) Pertek ilçesinden olduğunu belirtti. Öz, “Filmimiz, Kültür Bakanlığı destekli. Kendim de Dersimli olduğum için yakın tarihte yaşanan bu dramatik olayı anlatmak istedim. Uşak Tren Garı’nda çektiğimiz gece sahneleri Afyon’da geçiyor. Ancak Uşak Tren Garı’nın bozulmamış tarihi dokusu ile muhteşem bir film platosu olduğunu düşünüyorum. Uşak’a ilk kez geliyorum. Ama inanın, şimdiye kadar en rahat çalışma ortamını ekibimle Uşak’a bulduk. Filmde oyuncu ve set ekibi olarak yaklaşık 50 kişi var. Ama figüran olarak katkıda bulunan insanların yeteneğine de hayran kaldım. Bizi hiç üzmediler. Uşak’ta ki buharlı tren için çekimlerinin bu kadar kolay çekileceğini düşünmemiştim” yorumunu yaptı. Ödüllü yönetmen Kazım Öz, Uşak hakkında bilgiler edindiğini ve ileride, baştan sona konusu Uşak’ta geçen bir film çekmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.
‘
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.