• BIST 8039.18
  • Altın 1680.862
  • Dolar 27.1357
  • Euro 28.8574
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 21 °C

Fethiye'yi ne kirletiyor?

Fethiyeyi ne kirletiyor?
Bir toplantıya katılmak için Göcek’e gelen Özel Çevre Koruma Kurumu Başkan Vekili Ahmet Özyanık, Fethiye Körfezi ile ilgili soruları cevaplandırdı.
ÖÇKK Başkan Vekili Ahmet Özyanık, akarsular ile körfeze taşınan alüvyonlar konusunda yapılabilecek çalışmalar hakkında önerilerde bulunurken, Fethiye’ye yapılacak olan yat limanı projesinin ise şimdilik dosya üzerinde olduğunu ifade etti.
 
Ahmet Özyanık açıklamasında, “Fethiye Körfezi, kapalı bir koydur. Alüvyonlar tarım alanlarından dereler akarak, bu yolla körfeze gelir. Bunların gelmesini önleme şansımız yok. Çünkü bölge çok yüksek yağış ve alır ve çok fazla alüvyon taşınır. Bunu önlemenin iki yolu var. Birincisi, Fethiye Körfezine alüvyon taşıyan kanalların içine küçük küçük bentler ve çökertme havuzlarının yapılmasıdır. Bu bir büyük projedir. Bu yapılabilir mi? Evet yapılabilir. Fethiye Belediyesi, Devlet Su İşleri ile bir proje yapacaktır; bizler de buna gerekli izni vereceğiz. İkincisi daha büyük mühendislik projeleridir fakat Haliç benzeri bir kirlilik Fethiye Körfezi’nde yoktur. Biz ÖÇKK olarak deniz turizmini destekliyoruz. Deniz turizminin gerektirdiği altyapı çalışmalarının da çevresel kurallar çerçevesinde yapılamasını istiyoruz. Bunun yolu da bilimsel araştırmalardır. Biz kurum olarak 835 noktada kirlilik ve denizin durumu ile ilgili numuneleri periyodik olarak alarak inceliyoruz. Buradan yola çıkarak, denize zarar verecek bir etkinliğe izin vermemiz söz konusu değildir” şeklinde konuştu.
 
“Fethiye’de kruvaziyer turizmi için yapılaması planlanan iskele, dosya üzerinde bir konudur” diyen Özyanık, “Ancak dosyayı inceledikten sonra bu konu hakkında görüş bildirebilirim. Şu anda sadece net olarak söyleyebilirim ki, kruvaziyer limanının Fethiye turizmi için önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine yat limanı açısından Fethiye ekonomisinin, Fethiye Körfezi’nin bunu kaldırabileceği ölçüde; daha doğru taşıma kapasitesinin el verdiği ölçüde yat turizminin desteklenmesi konusunda elimizden geleni yapacağız. Fethiye’yi asıl kirletme riski olanlar, tekne imalatı ve çekek yeri faaliyetleridir. Bunlar için de Karaot Mevkii’nde bir yer tespit edildi, tahsis süreçleri devam ediyor. Burada her hangi bir problem yaşanırsa bizim alternatif yerlerimiz hazır. Biz buradaki tekne imal, bakım ve çekek işlerini iyi bir yerde topladığımız takdirde; denizdeki hiçbir faaliyet Fethiye Körfezi’ni kirletmeyecektir. Bunu bütün açık yüreklilikle söylüyorum. Tedbir aldığımız takdirde tüm bunların önüne geçilir ve Fethiye, Akdeniz’in en büyük yat turizmi merkezlerinden birisi olur” dedi.


 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.