Uşak Deri Karma OSB’nin Avrupa Birliği ve Sanayi Teknoloji ve Ticaret Bakanlığı’nın desteği aile hayata geçirdiği büyükbaş deri işleme tesisinin son toplantısı, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği ve Ayakkabıcılar Derneği’nin yönetimlerinin de katılımıyla, İstanbul’da yapıldı.
Programa Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı ve Uşak Deri Karma OSB Başkan Yardımcısı Uğur Karaca katıldı. Projenin hayata geçmesi noktasında yapılan çalışmalara değinen Uşak Deri Karma OSB Başkanı İbrahim Karahallı, ilkler şehri Uşak’ta hayata geçen projenin deri sektörü için önemli bir kazanım olacağını kaydetti.
Uşak’ta zamanla yayılacak olan büyükbaş deri işleme kültürünün sektörün diğer kollarıyla bağlantıyı güçlendireceğini söyledi. Karahallı, “Uşak olarak büyük bir sinerji örneği ortaya koyduk ve projemizi hayata geçirdik. Bu proje sadece Uşak için değil, Türkiye’deki diğer illerde faaliyet gösteren deri sektörünün tüm bileşenleri için önemli bir katma değer olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Proje hakkında bilgi veren Karahallı, “Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projesi, Türkiye ve dünyada küçükbaş deri işletmede uzmanlığını kanıtlamış olan Uşak deri sanayicilerinin, kazandıkları deneyim ile büyükbaş deri işletmede de başarılı olacakları inancı ile hayata geçirilmiştir.. Projenin Nihai Faydalanıcısı, Uşak Deri (Karma) OSB, proje ortağı ise Zafer Kalkınma Ajansı’dır. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenmektedir. Küçükbaş deri sektörünün sürekli kan kaybettiği, talebin gerilediği, fiyatların düştüğü gerçeğinden yola çıkarak, deri sektörünü yeniden canlandırmak ve deri sanayicilerini büyükbaş deri işlemeye özendirmek amacıyla bu proje kapsamında, Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde Büyükbaş Deri İşleme Tesisi (UBDİT) kurulmuştur.
UBDİT’in işler hale gelmesi, görünürlüğünün artması ve KOBİ’lerin kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan Teknik Destek Projesi 13 Mart 2020 tarihinde başlamış olup, 24 ay süreyle faaliyetlerine devam edecektir” dedi. Uşak Deri Karma OSB’nin kuruluş amacının deri ihtisas bölgesi olduğunu fakat şartlar nedeniyle bölgede deri üretimi yapanların sayısının daha önceki yıllara nazaran azaldığını kaydeden Karahallı, “Giysilik deride kullanılan küçükbaşa talep, 2010 yılından bu yana azalma gösteriyor. Fiyatların gerilemesi ve tahsilatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle küçükbaş deri işleyen sanayicilerimiz zor ayakta kalıyorlar. Bu etmenleri düşünerek, bölgemiz için uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir projeyi hayata geçirdik. Bölgemize 8 bin metrekarelik bir tesis kuracağız ve burada günlük ortalama 20 ton sığır derisi işleyeceğiz. Büyükbaş derinin küçükbaşa göre avantajları çok fazla. Yılın 12 ayı ihtiyaç duyulan ürünlerde kullanılması nedeniyle, üretime hiç ara verilmiyor. Şu anda küçükbaş deri işleyenlerin birim üretim maliyetleri, sezonluk çalışma nedeniyle sürekli artış gösteriyor. İşte bu tesisi kurarak, sanayicimize model bir tesis sunacağız. İsteyenler burada büyükbaş deriyi fason olarak işleyecekler ve daha sonra pazarlayacaklar. Zaman içinde büyükbaş deri işleme kültürü bölgemizde daha yaygın hale gelecek ve ilimiz adına önemli kazanımların önü açılacak” dedi.
Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Karaca da, “Birlik ve beraberlik ruhuyla yola çıktık ve büyükbaş deri işleme tesisinin ilimize ve Türk deri sektörüne kazandırılması için yoğun mesai harcadık. Nihayet çalışmalarımızda son aşamalara geçtik ve projemiz büyük oranda tamamlandı. Üretimin de başlamasıyla, Uşak ve diğer illerdeki deri sektörünün temsilcileri arasında daha sıkı bağlar kurulacaktır. Bu noktada Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Karahallı’ya, ekip arkadaşlarımıza ve projenin hayata geçmesi için katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. BERKAY ÖZYAYLA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.