• BIST 4.943,18
  • Altın 1208.508
  • Dolar 19.1306
  • Euro 20.7982
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara -1 °C

Uşak Eğitim Bir Sen'den kaynak kitap çıkışı

Uşak Eğitim Bir Senden kaynak kitap çıkışı
Uşak Eğitim Bir Sen'den kaynak kitap çıkışı

Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, ders kitaplarının içerik olarak niteliksiz ve özensiz olduğunu ve bunun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi. Kaynak kitapların veliler için ayrı bir yük olduğunu dile getiren Bilal Kara, “Nitelik sorunu artık velinin cebini rahatlatmıyor, bilakis yükünü artırıyor. Öğretmenleri de velileri de yardımcı kaynak kitaplara iterek, yardımcı kaynak kitap endüstrisini besliyor. Ders kitaplarında olması gerekirken olmayan bilgilerin yardımcı kaynak kitaplarda işlenmesi, bir istismar zemini üretiyor; devleti israfa, vatandaşı masrafa sokuyor. İsrafı engellemek, ücretsiz ders kitabının amacına ulaşmasını sağlamak için, ders kitaplarının hazırlanış sürecinden ihale sürecine kadar titiz bir denetime tabi tutulması gerekiyor. Ücretsiz dağıtılan kitapların kalitesi kaynak kitaba ihtiyaç bırakmayacak şekilde artırılmalı, istismar önlenmeli; devlet israftan, vatandaş masraftan kurtarılmalıdır” dedi. Ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması uygulamasına değinen Bilal Kara, “AK Parti hükümetleri döneminde başlatılan ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması faydalı, ebeveynlere nefes aldıran örnek bir uygulamaydı. Eğitim masrafları kaleminde oldukça ciddi bir yekûn tutan bu ders kitaplarının devlet tarafından karşılanmasıyla vatandaşın cebinin de kafasının da rahatlatılması amaçlanmıştı. Ancak ücretsiz dağıtılan ders kitaplarındaki nitelik sorunu bu amacın çok uzağında kalınmasına neden oldu. Biz dağıtılan ders kitaplarının içerik olarak niteliksiz, özensiz, yetersiz olduğunu defalarca ifade ettik ve bakanlığı uyardık. Nitelik sorunu artık velinin cebini rahatlatmıyor, bilakis yükünü artırıyor. Öğretmenleri de velileri de yardımcı kaynak kitaplara iterek, yardımcı kaynak kitap endüstrisini besliyor. Ders kitaplarını hazırlayan yayınevlerinin bir de yardımcı kaynak kitapları hazırladığı çarpık bir düzen oluşuyor. Ders kitaplarında olması gerekirken olmayan bilgilerin yardımcı kaynak kitaplarda işlenmesi, bir istismar zemini üretiyor; devleti israfa, vatandaşı masrafa sokuyor” ifadelerini kullandı. 

Ders kitapları hazırlanış sürecinden ihale sürecine kadar titiz bir denetime tabi tutulmalıdır

İsrafı engellemek, ücretsiz ders kitabının amacına ulaşmasını sağlamak için ders kitaplarının hazırlanış sürecinden ihale sürecine kadar titiz bir denetime tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Bilal Kara, “Bu konuda, özellikle bakanlık, eğitimin paydaşlarıyla istişare içinde olmalı, tespit ve önerileri dikkate almalı, gereğinin yapılması için mevzuya ciddiyetle yaklaşmalıdır. Biz diyoruz ki ücretsiz dağıtılan kitapların kalitesi kaynak kitaba ihtiyaç bırakmayacak şekilde artırılsın, istismar önlensin; devlet israftan, vatandaş masraftan kurtarılsın” şeklinde konuştu. Öte yandan Bilal Kara, öğretmenlik meslek kanununa da değindi. Eğitim-Bir-Sen olarak bugüne kadar gündeme aldıkları tüm sorunları er ya da geç çözüme kavuşturduklarını belirten Kara, “Öğretmenlik mesleğini bir kariyer meslek haline getirecek, sosyal zeminde öğretmenlerin itibarını artırıp haklarını geliştirecek bir meslek kanununa ihtiyaç vardır. Yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet ve liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için meslek kanunu biran önce çıkarılmalıdır. Bu süreç daha fazla uzatılmamalı ve öğretmenlerin beklentilerini karşılayan bir meslek kanunu biran önce çıkarılmalıdır” Eğitim-Bir-Sen’i diğer sendikalardan ayıran en önemli özelliğin ‘bakış açısı’ olduğunu vurgulayan Kara, “29 yıllık birikimimizle mücadelemize başladığımız günkü heyecanımızla yol almaya devam ediyoruz. Kamu görevlilerinin tamamını kucaklayan, tamamının sorunlarına kulak veren hizmet odaklı sendikacılık ortaya koyuyoruz. Bu yüzden kamuda görev yapan her birey için ayrı ayrı mücadele veriyoruz. Kitlelere, gruplara ya da dönemin konjonktürüne göre değil her zaman hakikate göre tavır belirleyen bir sendika olduk ve bundan sonra da bu anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Kara, şöyle söyledi: “Maaş zamları ve toplu sözleşme ikramiyesi gibi genel kazanımların yanında birçok önemli sorunu çözüme kavuşturduk. Bu toplu sözleşmeyle, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine haftalık iki saat ek ders ücreti artışı, rehber öğretmenlerin ek ders ücretinin 3 saatten 5 saate çıkarılması, RAM’larda görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin ek ders ücretinin haftada 15 saatten 18 saate çıkarılması, bünyesinde yatılı olan okullarımızda belletmen ücretlerinin artırılması, ilave olarak yöneticilerin aylık ders ücret sınırının 56 saatten 64 saate çıkarılması gibi birçok kazanıma imza attık. Bütün bu kazanımlar Eğitim-Bir-Sen teşkilatının ortaya koyduğu gayret ve iradenin bir karşılığıdır.”

Toplu sözleşme süreçlerinden çıkarılabilecek en önemli sonucun, tüm sorunların tek seferde çözülemeyeceği olduğunu belirten Kara, “Kamuda görev alan herkesin sorunları için mücadelemiz elbette ki aynıdır. Ancak her sorunun çözüm süreci aynı değil. 3600 ek gösterge konusu gündeme geldiğinde artık hiç kimsenin ümidi olmadığı halde çalışmalarımızı sürdürdük. Hiçbir soruna ‘artık çözülmez’ şeklinde yaklaşarak mücadelemizi yarım bırakmadık. Bugün geldiğimiz noktada ise 3600 ek gösterge sorunu 2022 yılı içerisinde Memur-Sen ile oluşturulacak ortak heyetle çözüme kavuşturulacak. Bu da bizlere sorunların çözümü noktasında ısrarlı mücadelenin ve çözüleceğine olan inancın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi. HALİL ASLAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.