Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Alkan, yaz aylarını gelmesi ile birlikte artan kene vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunmada kullanılabilecek etkin bir aşı yada ilaç bulunmadığını belirten İsmail Alkan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, kasaplar, veteriner hekimler ve hasta yakınlarının risk grubunda yer aldığını söyledi.
İl Sağlık Müdürü İsmail Alkan, 2002 yılından beri Türkiye’de görülmeye başlayan KKKA hastalığı nedeniyle yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini ancak Uşak İl genelinde şuana kadar her hangi bir ölüm vakası ile karşılaşılmadığını bildirdi. KKKA’nın hayvanlardan insanlara geçen öldürücü viral bir enfeksiyon olduğunu ve yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırgınlık, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerle hastalığın ortaya çıktığını kaydeden Sağlık Müdürü Alkan hastalığın; enfekte kenelerin ısırması,.virüslü hayvanların kesimi esnasında hayvanın kan ve dokularına temas, hastaların kan ve dokularına temas ve enfekte hayvan sütü içilmesi ile bulaştığını ifade etti.
Hastalıktan korunmak için kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durulması gerektiğini hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ise sürekli olarak vücutlarını kontrol etmesi gerektiğini anlatan Dr. İsmail Alkan, “ Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçi ve çobanlar,kasaplar veteriner hekim ve teknisyenler, enfekte hasta ile temas eden sağlık personeli,laboratuar çalışanları,askerler,kamp,piknik yapanlar, ile hasta yakınları risk grubunda yer alıyor. Bugün için hastalıktan korunmada kullanılabilecek etkin ve uygulanabilir bir aşı ile hastalıkta kullanılabilecek etkili bir ilâç mevcut değil. Başta kan ürünleri kullanılmak üzere destek tedavi, tedavinin temelini oluşturmaktadır. KKKA’dan korunmak için kenelerin olduğu alanlardan uzak durulması gerekiyor. Hayvancılıkla uğraşan kişiler ise vücutlarını düzenli olarak kene yönünden muayene etmeleri gerekmektedir. Kene mevcut ise, çıplak el ile olmamak şartıyla kene vücuda yapıştığı yerden tutularak, koparmadan ve patlatmadan çıkartılmalıdır.Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökülmemeli ve keneler sigara veya kibrit gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, hastaya ait kan ve diğer vücut sıvılarına temas ile de ulaşabildiğinden, hastanın yakınları ile hastane çalışanlarının, gerekli korunma önlemlerini almadan hastalarla temas etmemeleri gerekmektedir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiğinde pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır. Giysiler, kenelerin vücuda ulaşamayacağı şekilde olmalıdır. Kapalı giysiler giyilmeli,sahada çizme kullanılmalıdır. Hayvanlarda bulunan kenelere yönelik olarak ilâçlarla mücadelenin zamanında yapılması gerekmektedir. Hayvan barınaklarının, kenelerin yaşayamayacağı şekilde sıvanması, badanalanması ve ilâçlanması önemlidir. Hayvanlarda bulunan kenelerin elle temizlenmemesi ve kenelerin patlatılmaması gerekmektedir. Kenenin patlatılması sırasında, parmaklardaki çiziklerden veya keneye ait parçaların göze sıçraması ile de hastalığın bulaşabileceği unutulmamalıdır. Kene ısırması ile karşılaşanlar ise vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.