(AA) - Tavuk ayağı ile girdiği Çin pazarında kanatlı ürün yelpazesini genişleten Uşak'ta kurulu firma, buradan edindiği tecrübe ile Filipinler, Seyşeller, Maldivler gibi ada ülkelerine de ihracata başladı.
Eşme ilçesinde faaliyet gösteren Gedik Piliç'in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, AA muhabirine, 2020 yılının kasım ayında Türkiye'den Çin'e doğrudan tavuk ayağı ihracatı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Tavuk ayağının ardından Çin'e bonfile, baget gibi parça ürünler ve bütün piliç de gönderdiklerini ifade eden Gedik, bunun yanında Orta Doğu, Afrika ve Uzak Doğu başta olmak üzere 70 ülkeye dış satım yaptıklarını söyledi.
Çin'e ihracatın sorunsuz devam ettiğini kaydeden Gedik, "Hedefimiz 2022 yılında Çin'e olan ihracat kapasitemizi daha da artırmak. Tavuk ayağı artık toplam ihracatımızın içerisinde çok küçük bir rakam kalmaya başladı. Çünkü Çin'e ihracatımızın yüzde 75'ini tavuk ürünleri oluşturuyor. Şu ana kadar Çin'e 10 milyon dolar değerinde 5 bin ton tavuk ayağı gönderdik. Diğer tavuk ürünleri ise 15 bin ton. Onun da geri dönüşü 30 milyon dolar civarında. Ben inanıyorum ki sene sonunda Çin pazarında 50 milyon doları yakalayacağız." dedi.
Dış pazarda tutunmanın zor olduğuna işaret eden Gedik, kaliteli ürün ve iyi ilişkilerle bunu başarmaya çalıştıklarını dile getirdi.
- "Orta Amerika ülkeleri de gündemimizde"
Yeni girişimlerle Türk ürünlerini daha farklı ülkelere ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Gedik, "Çin'e ihracatımızdan sonra Filipinler, Seyşeller, Maldivler gibi yerlere de ürün göndermeye başladık. Bunlar Çin'e ihracatımızdan sonra gelişen pazarlarımız oldu. Çin büyük bir pazar ve diğer ülkelere girişte referans olarak gösterdiğimizde işimiz çok daha kolay oluyor. Orta Amerika ülkeleri de gündemimizde. Şili, Küba, Venezuela da açılacak gibi durum var." diye konuştu.
Çin'e ihracat için 2019 yılında başlayan sürecin 2020'de Çin yetkililerinin onayıyla tamamlandığını aktaran Osman Gedik, süreçte her konuda destek olan Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti. Gedik Piliç’in öyküsünü anlatan Osman Gedik,”Hikayemiz 1968 yılında, Ege’mizin şirin ili Uşak’ın, doğasının yeşilliği ile bilinen Eşme ilçesinde başladı. Kurucumuz, aynı zamanda da Onursal Başkanımız olan değerli büyüğümüz Halil Gedik, canlı tavuk yetiştiriciliği ile firmanın ilk temellerini atmıştır. Yedi yıl sonra, yani 1975 senesinde el yordamıyla günlük 25 adet tavuk keserek işe devam etmiştir. Zaman içerisinde kendi yetiştirdiği tavukların tamamını kendisi kesmeye başlayarak entegrasyonun ilk temellerini atmıştır.Daha sonra işin başına biz geçtik ve kısa zaman içerisinde Eşme’de günlük kapasitesi 10 bin olan ilk kesimhanesini kurmuş, takip eden yıllarda yem fabrikası, kuluçkahane, damızlık çiftlikleriyle beraber entegrasyonu tamamlamıştır. Mevcut kesimhane kapasitesi zaman içerisinde talebi karşılayamayınca yine Eşme ilçesine ikinci ve daha büyük bir kesimhane yapmıştır. Bugüne gelindiğinde, ikibinden fazla çalışanı olan, günlük yaklaşık iki kesimhanede toplam 400 bin tavuk kesimi yapıyoruz. Bunun yanı sıra, ileri işlenmiş tesisimizde, aylık 500 ton döner,3.000 ton şarküteri,3.500 ton pişmiş ve kaplamalı ürünler olmak üzere toplamda 7 bin ton ileri işlenmiş ürün üretme kapasitesine sahip ve İSO’nun her yıl yayınladığı ilk 500 firma içerisinde üst sıralarda yer alan ve yaklaşık otuz altı ülkeye ihracat yapan dev bir gıda firması olmuştur. Kaliteden her ne olursa olsun asla ödün vermeyen, tesiste üretilen her ürünü öncelikle kendisi tüketen anlayışla çalışmaya devam eden bir işletme olmayı çalışanlarımızla beraber başardık. En önemli gurur duyduğumuz özelliklerimizden birisi de, bulunduğumuz bölgede yetiştirdiğimiz tavukların doğallığı ve de lezzeti ile beraber halkımıza sağlıklı ürünler sunmak olup, bölgede çok ciddi bir istihdam sağlayarak ülke ekonomisinin destekçisi olmaya devam etmekteyiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.